top of page

Parafiin või Sojavaha?



Parafiin


Parafiinvaha on traditsioonilisim vaha kogu maailmas. See on odav ning hea lõhna- ja värviomaduste poolest. Parafiinivaha kannab lõhnamolekule ruumis väga kiirelt väga kaugele, kuid seda seostatakse astma ja kopsuvähi teket soodustava faktorina kuna eraldab väikeses koguses benseeni ja tolueeni.


Tegelikult aga on küünalde põlemisel eralduv benseeni ja tolueeni niivõrd väike kogus, et kedagi see haigeks ei tee.


Mõlemad nii tolueen kui benseen kuuluvad aromaatsete ühendite klassi ning neid leidub nafta, põlevkivi ja kivisõe produktides. Parafiini valmistatakse toornaftast. Toornaftat ei peeta jätkusuutlikuks kuna seda ei ole võimalik ühel hetkel, kui see saab otsa, juurde toota või kasvatada.


Sojavaha


Kui võrrelda soja- ja parafiinvaha, siis võib välja tuua päris mitmeid erinevusi. Sojavaha on tihedam ja väiksema kristallstruktuuriga samal ajal kui parafiinvaha on aga suure kristallstruktuuriga.


Tänu sellele on sojavaha pehmem ja painduvam, parafiin aga kõvem ja rabedam. Kokkuvõttes tähendab see lõpptarbijale seda, et pehmem ja painduvam vaha loob sulle ühe olulise eelise: kõrgema sulamistemperatuuri, mis tähendab aeglasemat põlemisaeg. Võrreldes parafiiniga võib sojavaha põleda kuni 50% pikemalt.


Sojavaha peetakse parafiinist tervislikumaks. Väidetavalt eraldab see vähem tahma ja on vähem mürgine. Sojavaha on sojaubade kõrvalsaadus, mis teeb sellest looduslikuma vaha alternatiivi. Põletades sojavahast küünlaid võib olla kindel, et õhk ruumis säilib puhta ja tervislikuna. Ühtlasi on see keskkonnasõbralikum ja jäätkusuutlik.



Millist vaha kasutame VonWicca tootmises?


VonWicca´s kasutame oma küünalde valmistamisel sojavaha. Kvaliteetne sojavaha, mida kasutame on aga enam kui 2 korda kallim parafiinivahast ja üks hinnalisim turul olevaist sojavahadest. Vaha, mida oma luksusküünaldes kasutame nõuab vähem aroomi, kuid on oma lõhnaerituse omadustelt parafinivahaga võrdeline või isegi parem. Meie hinnangul on meie kasutatav vaha väiksema jalajäljega, kui ülejäänud turul olevad vahad. VonWicca kasutab oma toorainena vaha CB-135, mis on toodetud jätkusuutlikult, võttes arvesse keskonna kiiret taastumist ja mõju ühiskonnale.


Kuigi sojavaha valmistamisel kasutatakse samuti naftasaadusi on selle jätkusuutlikkus selles kiiresti arenevas tööstuses kõrgem parafiinivahaga võrreldes.


Mida toob tulevik?


Meie tuleviku väljavaated näevad ette veel keskkonnasõbralikuma puuvillavaha kasutuselevõttu, kuid praegu ootame pingsalt tehnoloogia arengut, mille lävel vaha tootvad tehased hetkel juba on.


Seni aga on sojavaha väga hea alternatiiv küünalde põletamisel ning keskkonnasäästlikuma eluviisi toetamisel.



83 views0 comments
bottom of page