top of page

Küünalde ohutuse ABC: Kuidas vältida õnnetusi ja kustutada põlevat vaha


Küünlad loovad hubase ja rahustava atmosfääri, kuid nende kasutamisega kaasnevad ka ohutusnõuded. Õnnetused küünaldega võivad juhtuda kiiresti ja tihti on põhjuseks lihtsate, kuid oluliste, ettevaatusabinõude eiramised. Selles blogipostituses keskendume küünalde ohutu kasutamise olulisusele, selgitame, mis teeb küünlad ohtlikuks ja anname nõu, kuidas kustutada küünalt, kui selle vaha on põlema läinud.


Miks küünlad võivad olla ohtlikud


1. Tuleoht: Küünlaleek võib süüdata lähedal asuvad kergesti süttivad materjalid nagu kardinad, mööbel või dekoratsioonid.


2. Kuum Vaha: Kuum vaha võib põhjustada põletusi, eriti kui küünal ümber kukub või seda valesti käsitseda.


3. Leegipunkt: Leegipunktiks nimetatakse seda punkti, millal mingi materjal põlema süttib. Küünla vaha saavutab teatud temperatuuril leegipunkti ja võib süttida plahvatusega, eriti kui:


  • küünalt põletatakse liiga kaua mistõttu vaha temperatuur tõuseb liiga kõrgele.

  • küünal on teise soojusallika lähedal (teine või teised küünlad, ahi, kamin vmt).


Küünlaleegi põlemise teen puust ja punaseks siin postituses.


Ennetavad meetmed küünalde ohutuks kasutamiseks


- Stabiilne kuumakindel alus ja asukoht: Asetage küünal stabiilsele, kuumakindlale alusele eemal süttivatest materjalidest ja tuuletõmbusest. Liiga palju kuumust, kergesti süttivad materjalid ja õhuvoolud võivad muuta mõnusa ja õnneliku küünla kõigi õudusunenäoks.


- Järelvalve: Ärge jätke süttinud küünalt järelevalveta. Kustutage küünal lahkudes toast või magama minnes. Küünal põletab toast hapnikku mistõttu on soovitatav hoida tubadevahelised uksed avatuna, et värske õhk saaks levida. Magama minnes või magamistuppa küünlavalgel raamatut lugema minnes ära kunagi sulge ust.


- Lemmikloomad ja lapsed: Hoidke küünlad lemmikloomade ja laste käeulatusest eemal. Lemmikloomade karvad süttivad kergesti ja kiiresti põhjustades neile valu ja kannatusi. Lastele võivad tekkida põletushaavad ning lisaks valu ja kannatustele võib neil tekkida emotsionaalne trauma.


- Piisav vahekaugus: Jätke küünalde vahele piisav vahekaugus, et vältida kuumuse kogunemist ja võimalikku vaha põlema süttimist.


Kuidas kustutada põlevat vaha


Kui küünlavaha on süttinud, on oluline tegutseda kiiresti ja operatiivselt:


1. Ärge puhuge leeki: Puhumine võib põhjustada vaha pritsimist ja kui vaha ise põleb võib see leek levida teistele esemetele.


2. Kasutage leegikustutit: Kui teil on käepärast leegikustuti, kasutage seda. Eelistatavalt tuleks kasutada CO2 või kuivkeemilist kustutit.


3. Kata leek metallist anumaga: Kui teil pole leegikustutit, kasutage metallist anumat või kaant, et hapniku ligipääs leegile piirata ja leek kustutada. Mõnikord on abi ka paksust tihkest materjalist tekist.


4. Hoiduge vee kasutamisest: Vesi põhjustabvaha pritsimist ja süvendab olukorda. Ärge mitte mingil juhul valage kuumale vahale/rasvale vett!


Mida teha pärast põlemist


- Jahutage alus: Enne mis tahes puhastamist või käsitsemist laske küünlaalusel jahtuda.


- Hinnake kahjustusi: Kui tulekahju on põhjustanud olulist kahju, kaaluge puhastuseks professionaali palkamist ja kahjustuste hindamiseks.


- Vältige edasisi õnnetusi: Analüüsige, mis viis õnnetuseni ja võtke kasutusele ennetavad meetmed.



Kuigi küünlad pakuvad rahu ja hubasust, on oluline alati järgida ohutusnõudeid. Mõistlik käitumine ja ohutusmeetmete rakendamine aitavad vältida ohtlikke olukordi ja tagavad, et saate nautida küünlavalgust ohutult ja muretult.

22 views0 comments
bottom of page