top of page

Miks me ei soovita kasutada eeterlikke õlisid küünalde valmistamisel: keemia ja ohutus

Updated: Feb 4

Eeterlikud õlid on looduslikud ekstraktid, mida hinnatakse nende meeldiva aroomi ja terapeutiliste omaduste poolest. Need on levinud aroomiteraapias, isikliku hügieeni ja ka kosmeetikatoodetes. Küünalde valmistamisel võivad loodusliku päritoluga eeterlikud õlid esmapilgul tunduda hea ja turvalise valikuna. Siiski, on olulisi keemilisi ja ohutuslikke põhjuseid, miks eeterlike õlide kasutamine küünalde valmistamisel ei ole soovitatav.



Eeterlike õlide baasinfo ja keemilised omadused


Kes õppinud aroomiteraapiat, sellele on selge, et eeterlikud õlid on kontsentreeritud taimset päritolu õlid, mis on saadud taimede lehtedest, õitest, koortest või juurtest. Need koosnevad keerukatest keemilistest ühenditest nagu terpeenid, alkoholid, eetrid ja aldehüüdid. Erinevatel õlidel on erinevad keemilised profiilid, mis määravad nende lõhna, värvuse, ohutuse ja muud omadused.


Miks ei soovita me kasutada eeterlikke õlisid küünalde valmistamisel?


Eeterlikel õlidel on koht meie elus aga fakt, et tegemist on loodusliku päritolu õlidega ei tee neid veel üdini ohutuks. Lisaks sellele, et küünaldes kasutamisel valitseb eeterlike õlidega seoses oluline risk on tegelikult neil ka naha ja limaskestaga kokkupuutel omad ettevaatusabinõud ja olulised tähelepanekud. Kuid nendest mitte praegu. Põhjendused, miks neid küünaldes mitte kasutada, on järgmised:


1. Madal leegipunkt ja ohtlikud põlemisomadused: Eeterlikud õlid on kergesti süttivad. Enamiku eeterlike õlide leegipunkt – temperatuur, mil õli aurud süttivad – on madal, mis suurendab tuleohtu nii küünalde valmistamisel kui kasutamisel. Ühtlasi on eeterlikud õlid ka kuumatundlikud ning nende lõhnamolekulid lagunevad, olenevalt eeterlikust õlist, umbes 32-38°C juures.


Sojavaha küünlaleek põleb umbes 49-82°C ja parafiini küünla leegi kuumus on umbes 46-68°C, kui küünal on õigesti valmistatud. See tähendab, et juba esimese põletamise järel on suur tõenäosus, et kogu küünal on kaotanud oma lõhnaomadused. Mitte eriti rõõmustav, kas pole?


2. Keemiliste ühendite stabiilsus: Kuumutamisel osa eeterlikest õlidest muudavad oma keemilist koostist. See mitte ainult ei vähenda nende aroomi tugevust, vaid võib tekitada ka ohtlikke ühendeid, mis on inimesele sissehingamisel kahjulikud.


Lavendel, seedripuu, teepuu ja tüümian on vaid mõned ohtlikud näited eeterlikest õlidest mida küünaldesse panna ei tohi aga mida siiski teevad need kel küünalde valmistamisest, aroomiteraapiast ja eeterlikest õlidest vähesed või puudulikud teadmised.


Ka on eeterlikud õlid tundlikud päikesevalgusele kuna nende molekulid reageerivad UV valgusele. UV kiirguse tagajärjel eeterliku õli lõhnamolekul laguneb laiali ja hävib. Eeterlikke õlisid tuleb hoida eemal päikesevalgusest ning kuumusest, soovitatavalt külmkapis, tumedast klaasist purgis hermeetiliselt suletuna.


Eeterlike õlide ohutuks kasutamiseks lõhnaomaduste nautimiseks on ainult ultraheli õhuniisutaja/aurustaja, mis töötab väikese metallplaadi väristamisel ja tekitab võnkeid mille tulemusena vesi koos lõhnamolekulidega aurustub õhku ja levib üle toa. Vaid nii eeterlike õlide keemilised ühendid jäävad terveks ning võivad avaldada terapeutilist mõju ja on ohutud.


3. Ebaühtlane lõhna levik: Eeterlike õlide konsistents ja koostis võivad küünaldes põhjustada ebaühtlast lõhna levikut. Mõned õlid võivad põleda liiga kiiresti, samas kui teised ei pruugi korralikult aurustuda. Ühtlasi tuleb meeles pidada, et kokkupuutes õhuga aurustub eeterlik õli kiiresti, kuna tegemist on äärmiselt potentsete keemiliste komponentidega.


4. Küünlavaha ja eeterlike õlide koostoime: Eeterlikud õlid võivad reageerida küünlavahaga, põhjustades tekstuurimuutusi või isegi eraldumist, mis mõjutab küünla põlemiskvaliteeti või värvi.


Ohutud alternatiivid eeterlikele õlidele


Küünalde valmistamisel on soovitatav kasutada spetsiaalselt küünalde jaoks loodud aroomiõlisid. Need on välja töötatud nii, et need oleksid ohutud ja stabiilsed kõrgel temperatuuril, tagades ühtlase ja kestva lõhna. Lisaks on need sageli optimeeritud segunema erinevat tüüpi vahadega, mis tagab õiges koguses ja õigel valmistamisel stabiilse kvaliteedi ja ohutuse.




Kuigi eeterlikud õlid on lõhna ja päritolu poolest ahvatlevad, ei ole need küünalde valmistamisel ohutu ega ole ka praktiline valik. Keemilised ja ohutuslikud kaalutlused teevad eeterlike õlide kasutamise küünalde puhul riskantseks. Valides küünalde valmistamiseks sobivaid aroomiõlisid, saate tagada nii toote kvaliteedi kui ka ohutuse. See teadlik valik aitab luua meeldiva ja turvalise keskkonna, kus nautida küünalde lõõgastavat mõju.

Recent Posts

See All
bottom of page