top of page

Kuidas kustutada küünal: mida soovitame, mida mitte

Oled õhtu läbi oma kaunist küünalt põletanud ning nüüd on aeg minna magama ja küünal kustutada. Kuid kuidas kustutada küünal, milline variant oleks kõige parem? Viise, kuidas küünalt kustutada on mitmeid, kuid meie Von Wiccas tahame soovitada vaid kahte.


Põlevad küünlad raamatu peal

Viis viisi kuidas kustutada küünal:


  1. Puhu küünlaleek ära. See on ilmselt kõige populaarsem viis küünalde kustutamiseks. Sellel on aga riskid. Nimelt võid kogemata puhuda laiali sulanud kuuma vaha, tekkida võib "tunneldumine" ning see mõjutab lõhnaküünaldes lõhna eritumist nii soojalt kui külmalt. Puhutud küünlaleek tekitab üsna palju tossu ning jätab tuppa ebameeldiva lõhna, summutades lõhnaküünlast tekkinud aroomi. Meie seda varianti ei armasta.

  2. Kustuta küünal kaanega. See on populaarne küünlafännide seas, kes ei armasta leegi kustutamisest tekkinud suitsu. See viis mõjutab oluliselt küünla kvaliteeti. Leegi kustutamisest tekkinud suits jääb küünlaklaasi seintele tehes küünla väljanägemise räpaseks. Lisaks imbuvad suitsumolekulid ka kuuma vaha sisse muutes selle värvi ning mõjutades järgmistel põlemistel lõhna eraldumist. Seda viisi küünla kustutamine meile ei meeldi.

  3. Kasuta leegi kustutamiseks sõrmi. Mõned julgemad kasutavad küünla kustutamiseks sõrmi. Nimelt nimetissõrme ja pöialt. Selleks, et sel viisil küünalt kustutada peab tegema nimetissõrme ja pöidla märjaks näiteks süljega ning siis haaramaa tahist hetkeks kinni. See ei ole kõige ohutum ja lihtsam viis küünlaleegi kustutamiseks, kuna sellega võib sõrmed kõrvetada, kuid see on üks variant, mida osa inimesi harrastab. Peab tunnistama, et teeme seda vahel isegi, kui midagi muud üle ei jää, kuid teistel seda teha ei soovita. Positiivsest küljest ei kahjusta see küünla kvaliteeti ning tekitab vähem tossu, kui leegi ära puhumisel.

  4. Kasuta küünalde kustutamiseks mõeldud kellukest. See on pikk varras mille otsas on kellukese kuju. See kelluke asetata küünlaleegi peale, kuniks leek kustub. Kellukese ära tõstmisel eraldub veidi suitsu. Proovi kellukest leegi kustutamisel vaha sisse mitte torgata. Seda viisi me soovitame kasutada, sest see kahjustab küünalt kõige vähem.

  5. Kustuta küünal küünla-kulbiga. Tegelikult ei ole tegemist otseselt kulbiga, kuid me ei oska sellele paremat nime anda. See kustutaja on samuti pika käepidemega mille üks ots on viltune. Selle viltuse otsaga lükatakse küünlaleek sulanud vaha sisse, kus see kohe ära kustub. Sama viltuse otsaga tõstetakse küünlataht püsti tagasi. Sellisel viisil küünalde kustutamine ei tekita peaaegu üldse tossu. See on meie lemmik viis, kuna säilitab küünla head omadused ning toss ei summuta mõnusat lõhnaküünla aroomi.

Need ongi siis variandid, kuidas küünalt on võimalik kustutada. Meie soovitame neist vaid kahte viimast, sest need on ohutud ja säilitavad küünla kvaliteedi ja soodustavad pikemat ja ühtlasemat põlemist.


30 views0 comments
bottom of page