top of page

5 kõige levinumat müüti küünaldest

Küünalde valmistamise tööstuses levivad mitmed müüdid, mida esitletakse faktidena. See on kõik põhjaliku turunduse ja turuhaaramise eesmärgil kasvatada müüki. Tänapäeval kannatab paber (või tänapäevasel juhul - veebilehed) kõike. Paljud neist müütidest keerlevad tervise ja ohutuse ümber, seega me usume, et küünalde ostjad peavad tõde teadma. Jätka lugemist, kus lükkame ümber kõige levinumad küünlamüüdid!

Meie Von Wiccas oleme pühendunud küünalde tootmisele ning enne küünalde valmistamist oleme seda tööstust uurinud põhjalikult. Jagame neid teadmisi ka sinuga.


1. Müüt: küünla tahm on kahjulik

Üks levinumaid küünlaid ümbritsevaid müüte on see, et küünla tahm on kahjulik. Tegelikult küünalde põlemisel lihtsalt ei põle kogu vaha täielikult ära. See protsess, mis küünla põlemisel tekib jätab maha tahma, mis ei ole tervisele ohtlik ning on täiesti loomulik. Tahm, mis küünalde põlemisel tekib sarnaneb köögiröstrite tahmamisele või pärast toidu praadimist pannil olevatele jääkidele.


Küünla tahma vähendamiseks on mõned viisid, kuid need enamik on seotud sellega, et küünla välimus oleks atraktiivsem. Nimelt tuleks hoida küünalt tõmbetuulest eemal. See hoiab ära leegi värelemise, mis tekitab täiendavat tahma. Samuti tuleb lõigata oma küünlatahti ¼ suuruseni, et leek oleks sobival kõrgusel.


Ka tuleks küünaldelt eemaldada kõik kaunistused, et vältida nende põlema süttimist ja lisatahma tekkimist. Von Wicca küünalde kaunistused on paigutatud nii, et küünla põlemisel neeed vajuvad vaha sisse ning ei sütti põlema. Kindluse mõtted võib need aga eemaldada või kui mitte, siis asetada küünal eemale kergesti süttivatest esemetest ning küünalt ei tohi mitte mingil juhul jätta järelvalveta.




2. Müüt: Sojaküünlad ei suitse/tahma

Kõik küünlad tekitavad suitsu ja tahma, olenemata vahast, millest need valmistatud on. Tahma tekkimine on põlemisprotsessi loomulik osa ning seda on ükskõik, mis vaha kasutades võimatu vältida. Kõik küünlavahad sisaldavad süsivesinikke, mis võivad põlemisel tekitada minimaalses koguses suitsu.


Peamine küünlasuitsu allikas on aga tahis. Küünlatahti valmistatakse enamasti tsingist, tinast, paberist, puuvillast ja tänapäeval ka puidust. Need esemed aga kipuvad põlemisel kindlasti suitsema. Küünlatahist saab suitsu vähendada, kui lõigata tahid enne nende põletamist ¼ lühemaks.


3. Müüt: Parafiini vaha on mürgine

Üks levinuim müüt on see, et üks (tavaliselt sojavaha) küünlavaha on kõigi küünalde valmistamise jaoks parim ja, et parafiini vaha on mürgine ning seda ei tohiks kasutada. Tõde on aga see, et parafiinil ja sojavahal on sarnane keemiline koostis. Mõlemad on süsinikupõhised ja tekitavad seetõttu leegi samal viisil.


Kuidas tekib küünla põlemisel leek? Väga lihtsalt selgitades leegi kuumus aurustab vedelaks sulanud vaha, muudab selle kuumaks gaasiks ja hakkab süsivesinikke lagundama vesiniku ja süsiniku molekulideks. Need aurustunud molekulid tõmmataksegi aina uuesti ja uuesti leeki, kus nad reageerivad hapnikuga, tekitades soojust, valgust, veeauru (H2O) ja süsinikdioksiidi (CO2). Nagu aru saate on küünalde põlemine keemiline ja füüsiline protsess, mis toimub samadel alustel ning keemilisel viisil. On meelevaldne väita, et parafiini vaha on mürgine ja sojavaha tervislik. Nad on mõlemad ohutud. Kõik küünlavahad peavad enne müügi algust läbima reguleeritud testid. Seega võib kindlalt eeldada, et müügilolevad küünlavahad ei põhjusta sinu tervisele ohtu.


Üks oluline erinevus nende kahe (parafiini ja soja) vahel aga on. Ja ka siin on üks valearusaam, mis tõlkes on kaduma läinud paljude koduküünlameistrite seas. Nimelt on sojavahal kõrgem sulamistemperatuur võrreldes parafiiniga, mistõttu kipub sojaküünlad kestma kauem kui parafiinist valmistatud küünlad. Ja see on ka üks mitmest olulisest põhjusest, miks kasutame meie Von Wiccas oma küünalde valmistamisel just sojavaha.


4. Müüt: Ideaalne on põletada küünalt seni, kuni kogu vaha on põlenud

Kuigi tundub ideaalne variant oma küünalt maksimaalselt ära kasutada, on ohutum lõpetada küünla põletamine, kui vaha on alles ½ . See hoiab ära küünlaanuma ja pinna, kus küünal asetseb, kuumakahjustusi ja purunemist.


5. Müüt: lõhnata küünlad on ohutumad kui lõhnaküünlad

Hästi ja kvaliteetselt valmistatud küünlad põlevad ohutult, lõhnatult või muul viisil. Eelkõige lõhnaküünalde puhul ei ole lõhnadega seotud terviseriske. On palju lõhnaküünlaid, nii sünteetiliste kui looduslike lõhnadega, mis põlevad puhtalt ja ohutult. Kõik oleneb sellest, mis koguses küünlaaroome või eeterlikke õlisid vahas küünalde valmistamisel kasutatakse.



Mis puutub küünalde ohutusse, siis on ilmselgelt lugematu arv müüte. Kuigi mõned viitavad sellele, et teatud küünlad ei ole ohutud, on tegelikult küünlad ohutud tooted, mida kasutada ja osta. Milliseid küünlamüüte oled sina lugenud või kuulnud? Jäta vastus kommentaaridesse.





105 views0 comments
bottom of page